ihya.org

bitkilerin faydaları

Yer fıstığı yağı kolesterolü dengeliyor!

Yer fıstığının içinde bulunan doymamış yağ asitleri; kalp ve damarları koruyor. Yer fıstığı yağı; kandaki iyi huylu kolesterol seviyesini artırıyor, kötü huylu kolesterol ve trigliserid seviyesini ise düşürüyor.

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ulvi Zeybek, kalbi korumaya yardımcı olan tıbbi bitki ve tohum yağlarıyla ilgili önemli bilgiler verdi:

Fındık yağı, yapısında bol miktarda bulunan E vitamini nedeniyle çok iyi bir antioksidandır. Tüm cilt tipleri için ideal bir besleyicidir. Cilt tarafından büyük bir hızla emilir, dokunun yumuşak ve nemli olmasına yardımcı olur. Yağlı ciltlerde, bozulan yağ dengesini düzeltir, akne oluşumunun önüne geçer. Aromaterapi uygulamalarında da rahatlıkla kullanılabilir.

FINDIK YAĞI KALP DOSTU

Bitkilerin Gözüyle Dünya

Bitkiler gerek görünümleri gerekse ekosistemdeki fonksiyonları ile birer tabiat harikalarıdır.Bitkiler insanlar için birer şifa kaynağı olup bir çok türü ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.

Şu an yaşamımız için gerekli oksijenin tamamı bitkiler tarafından üretilir.Eğer bitkilerin gerçekleştirdiği fotosentez enzimlerinden bir tanesi bile olmasaydı şu an yeryüzünde hiçbir canlı var olmayacaktı.Bitkilerin canlılara sağladığı en önemli fayda sadece fotosentez ile değildir.Bunun yanı sıra böcekler, memeli hayvanlar (inek, zürafa, geyik vs.), kuşlar ve hemen hemen tüm yaratıklar için birer besin kaynağı ve birer yuvadır.

Bitkilerin nasıl yaşadıklarını, ne ile beslendiklerini, canlılarla nasıl bir ilişki içerisinde olduklarını inceleyelim.

Bitkinin sahip olduğu 3 temel öğe vardır.Bunları tek tek ele alalım.

Şifalı bitkiler

Sağlıklı bir hayat için hastalıklarla mücadelenin ilk şartı o hastalığa yakalanmadan önce hazır olmaktır. Yüzyıllardır şifalı bitkiler hastalıklara karşı koruyucu kalkan olmuştur. Bitkilerin Faydaları saymakla bitmemektedir. Aşağıdaki listede en faydalı bitkiler yer almakta

ADAÇAYI:
Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.

AHUDUDU:
Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

ANASON:
Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı arttırır. Öte yandan kusmayı ve ishali keser.

ASMA:
Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

AVOKADO:

Her derde deva bitkiler

ACI BAKLA: Şeker hastalığına karşı kullanılır.

ACI YONGA: İştah açıcı, kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü

ADAÇAYI: Gaz söktürücü, antiseptik, kuvvet verici ve uyarıcı

ALIÇ: Özellikle kalp üzerinde etkili, idrar söktürücü, kabız

ALTINOTU: İdrar söktürücü ve kabız etkileri vardır. Basura karşı, haricen kullanılır.

AMBER: Kaşalot balığından elde edilir. Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar ve cinsel arzuyu artırır.

ANASON: Gaz söktürücü, iştah açıcı, süt artırıcı ve uyku vericidir.

ANDIZ KÖKÜ: Safra söktürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,kuvvet verici ve kurt düşürücüdür.

ARDIÇ TOHUMU: İdrar artırıcı, terletici, midevi ve antiseptik özellikleri vardır.

ASPİR: Romatizma ağrılarına karşı etkilidir. Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir.

BALIKOTU: Dahilen kurt düşürücü, sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılır. Tehlikeli bir drogdur.

BAMYA ÇİÇEĞİ: Dahilen göğüs yumuşatıcı, lapa halinde haricen çıbanları olgunlaştırıcıdır.Kabızlığa karşı etkili ve zararsız bir drogdur.

BESBASE: Müshil, safra ve balgam söktürücü ve kurt düşürücü etkilere sahiptir.

Top