Sigara ve zararları

Sigara ve zararları

SİGARADAN KURTULMA


Tütün kullanımı yaklaşık 2000 yıl öncesine kadar gidiyor. İlk zamanlarda tütünün sağlığa iyi geldiği düşünülüyordu. Ancak, daha sonraki yıllarda yapılan araştırmalar, sigaranın insan sağlığına gerçekten zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Sigara dumanında sağlık açısından zararlı yüzlerce madde bulunmaktadır. Bunların bir çoğu kanserojendir. Sigara kullanımı ile doğrudan ilişkisi olduğu kanıtlanmış hastalıkların şimdilik bilinenleri şunlardır Ağız kanserleri, yemek borusu (özofagus) kanseri, .... ve de kısırlık ve döllemede azalma.. Yani Türk toplumunu en çok rahatsız edecek fakat pek fazla bilinmeyen yönü..

Sigaranın Zararları :

Tütün kullanımı yaklaşık 2000 yıl öncesine kadar gidiyor. İlk zamanlarda tütünün sağlığa iyi geldiği düşünülüyordu. Sigaranın zararları 1950'li yıllara kadar çok fazla bilinmiyordu. Ancak, daha sonraki yıllarda yapılan araştırmalar, sigaranın insan sağlığına gerçekten zararlı olduğunu ortaya çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada 1 milyar 100 milyon insan sigara içiyor. Erkekleri %47si, kadınların %12'si sigara tiryakisi. Ayrıca, son yıllarda sigara içen kadınların sayısında nispeten daha fazla bir artış olduğu gözlemlenmektedir. Bu da dünyaya yeni gelecek nesillerin sağlığını direkt olarak etkileyecektir. Son rakamlara göre, dünyada yılda 3 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre günde 20 sigara'dan fazla içenlerin %40'ı, daha emeklilik yaşına gelmeden ölmektedir. Oysa sigara içmeyenlerde bu oran %15'dir.

Sigara dumanında sağlık açısından zararlı yüzlerce madde bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, bunların en çok bilinenlerinden birkaç tanesi : amonyak, terebentin, kadmiyum, insektisitler, naftalin, aseton, arsenik, benzen, vinil klorür, formal, hidrojen siyanür, radon, polenyum, deterjanlar... Bunların bir çoğu kanserojendir. Ayrıca tütün ve sigaranın sarıldığı kağıdın yanmasından dolayı açığa çıkan maddeler ve katran da yine kanserojen maddeler arasındadır.

Kalp - Damar sağlığı açısından özellikle tehlikeli olan maddeler ise nikotin ve karbonmonoksittir. Nikotin kalp artışlarını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, kan pıhtılaşmasını arttırır. Yani kalbin yükünü ve oksijen ihtiyacını arttırır. Bütün yanma olaylarında açığa çıkan zehirli bir gaz olan karbonmonoksit ise, kandaki oksijen ile birleşerek kanda bulunan oksijen miktarını düşürür. Sonuç olarak nikotin nedeniyle oksijene gereksinimi artmış olan kalp, kanda yeterli oksijeni bulamaz ve işi çok daha zorlaşır.

Sigara kullanımı ile doğrudan ilişkisi olduğu kanıtlanmış hastalıkların şimdilik bilinenleri şunlardır : Ağız kanserleri, yemek borusu (özofagus) kanseri, ( mide, pankreas kanseri gibi ) sindirim sistemi kanserleri, solunum sistemi kanserleri, ( bronşit-amfizem-astım gibi ) solunum sistemi ve akciğer ve hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, ülser, böbrek ve mesane kanseri , kemik erimesi, rahim kanseri (kadınlarda), erken menapoz (kadınlarda), koku ve tad duyularında azalma ... Ve de kısırlık ve döllemede azalma.. Yani Türk toplumunu en çok rahatsız edecek fakat pek fazla bilinmeyen yönü..


Sigaradan kurtulma :

Yapmanız gereken tek şey sigarayı bırakmaya karar vermektir. Bu, insanın yaşamında alabileceği en önemli kararlardan biridir. Bu kararı verdikten sonra, birçok yöntem denenebilir. Bu yöntemlerin ilki iradedir. İrade ile bırakılamazsa diğer yöntemler denenir.

Deriye bant şeklinde yapıştırılan ve vücuda nikotin göndererek belli bir süre de sigara içme ihtiyacını kesen TTS denen ilaç uygulama yöntemi kullanılabilir. Daha çok sigara içilemeyen ortamlarda (üniversite sınavı gibi uzun süren sınavlarda vs) kısa süreli çözüm için kullanılan bu yöntem eğer uzun süre kullanılırsa başarılı olabilir.

Sigara içme eğer sadece bir ağız ağışkanlığıysa fazla kalorisi olmayan ve oyalayıcı özellikli sakız çiğneme denenebilir. Fakat kuruyemiş kullanılırsa kilo artışı problemi ortaya çıkacaktır.

Akupunktur, size sigarayı bırakmanızda büyük kolaylık sağlayacak alternatif bir yöntemdir.

İnsanlarda serotonin ve endorfin adı verilen iki madde vardır. Bunlar beyinde bulunur ve rahatlık, hoşluk, keyif ve huzur gibi duygular ile ilgilidirler. Normalde insanlarda kahkaha atınca, mutlu bir haber alınca ya da çikolata veya güzel bir tatlı yiyince, bir yeriniz acıyınca serotonin ve endorfin düzeyi yükselir. Ancak sigara içenlerde serotonin - endorfin salgılama işini sigara üstlendiğinden vücut otonomisini kaybetmiştir. Hani keyiflenince de, dertlenince de sigara içilir ya, işte, açıklaması budur.

Sigarayı bırakanlarda ilk hafta beyin serotonin salgılama işini gerçekleştiremediğinden vücut oldukça zor anlar yaşar. Beyin ancak 72 saat sonra eski görevini yapmaya başlar.

Bu 72 saatlik süre içinde, hastanın yoksunluk belirtileri önlenirse, sigarayı bırakması çok kolaylaşır. Yukarıda sayılan yöntemlerden Akupunktur ile tedavinin diğerlerine üstün özelliği, kişinin sigara içmemekten dolayı oluşabilecek şikayetleri ortadan kaldırmasıdır. Böylece sigara içmemeye karar vermiş olan kişi, bunu hiç zorlanmadan başarır. Çünkü Akupunktur tedavisi beyni yeniden sigaraya gerek duymadan serotonin ve endorfin salgılaması için uyarır ve bundan sonra da beyin eski otonomisini kazanır.

Sigaradan kurtulunca :

* 20 dk sonra tansiyon ve nabız normale döner.
* 8 saat sonra vücut kendini yenilemeye başlar. Kan oksijeni normal düzeye çıkar.
* 24 saat sonra kalp krizi riski azalmaya başlar. 1 yıl sonra yarıya düşer.
* 48 saat sonra duyu organları iyi çalışmaya başlar. Tat ve koku duyusu düzelir. Cilt kendini yeniler.
* 72 saat sonra Akciğer kapasitesi artar, solunum rahatlar.
* 2 hafta sonra efor kapasitesi artar (Yürüme, merdiven çıkma gibi)
* 1 - 9 ay içinde akciğer hücreleri yenilenir. Akciğer hastalıkları riski azalır. Öksürük, nefes darlığı düzelir.
* 5 yıl sonra ağız, boğaz, yemek borusu kanserleri riski %50 azalır.
* Pankreas, mesane, rahim kanseri riski azalır.
* Sindirim sistemi ülseri riski azalır.
* Sigara gebelikten önce ya da gebeliğin ilk 3 ayında bırakılırsa erken doğum riski ve düşük doğum riski, içmeyenlerdeki düzeye iner.
* Koroner kalp hastalığı riski sigaranın bırakılmasından 15 yıl sonra sigara içmeyenlerin düzeyine iner.
* Aynı evde yaşayan küçük cocuklar ve bebeklerin, solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski azalır.

Sigarasız bir toplum dileğimizle ,



Hazırlayan :
Dr Şahi Kuray

Sigara ve zararları yorumları

  • Image Description
    Ziyaretci
    10.05.2009

    Teşekkürler...

  • Image Description
    Ziyaretci
    10.05.2009

    zararlı alışkanlıkların toplumsal yönden zararları?

  • Image Description
    Ziyaretci
    17.05.2009

    faydalandım......güzel bir konu...............

  • Image Description
    Ziyaretci
    26.06.2009

    içmek çok kolay gibi geliyo ama bırakmak çok zor çözüm arıyoruz bu deniyceğimiz yöntem umarım kurtulmamıza yardım eder

Top