Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Dişin doğal yapısı içerisinde diş sinirlerinin bulunduğu kanallar mevcuttur. Kanal tedavisi, işte bu kanallar içerisinde bulunan, enfekte sinirlerin uzaklaştırılması ve kanalların dezenfekte edilerek doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemine verilen addır.

1. Kanal tedavisi nedir?

Dişin içinde yer alan yumuşak damar-sinir uzantısının (dental pulpa) hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan işlemlerin tümüne kanal tedavisi denir. Yıllar önce, pulpası hastalanmış dişler ancak çekilmekteydi. Günümüzde ise, kanal tedavisi sayesinde hekimler dişleri ağızda tutarak tedavi edebilmektedir.

2. Dental pulpa nedir ?

İçinde damarları, kan hücrelerini ve bağ dokularını barındıran yumuşak bir dokudur. Dişin içinde yer alır ve dişin kronundan kök ucuna ve çene kemiğine kadar uzanır.

3. Pulpa hastalandığında neler olur?

Pulpa zarar görüp hastalandığında ve kendini iyileştiremediğinde ölür. Pulpa ölümü en çok kırık bir dişe veya derin bir çürüğe bağlı olarak gelişir. Her iki durumda da bakteriler pulpaya ulaşmakta ve bir enfeksiyona neden olmaktadır. Eğer bu enfeksiyon tedavi edilmezse, kök uçlarında ve çene kemiğinde iltihap birikir ve abse denilen "cerahat dolu keseler" oluşur. Bu abseler ilerleyip dişin etrafındaki kemik dokusunda yıkım yapabilir.

4. Neden pulpa çıkarılmalıdır?

İltihaplı pulpa çıkarılmadığında, ağrı ve şişlik görülür. İltihabın yan ürünleri çene kemiklerine zarar verebilir. Eğer tedavi uygulanmazsa diş çekime gider.

5. Lezyonlu dişler iyileşebilirmi?
Uygun endodontik tedavi sonrası lezyonlu dişler iyileşebilir.

KANAL TEDAVİSİNE NELER NEDEN OLUR?

* Dişe veya çeneye gelen darbe,

* Derin çürük nedeniyle meydana gelen fiziksel irritasyon,

İlerlemiş çürükteki bakteriler dişin pulpasında çoğalmaya devam ederek ağrı ve basınca sebep olurlar. Bazen buna yüzde şişlik eşlik eder. Bazı durumda ağrı az hissedilir fakat kök ucundaki apse ilerleyerek dişi çevreleyen kemikte yıkıma sebep olur.

* İleri diş eti hastalıkları,

* Yüksek yapılmış, kapanış tam ayarlanmamış dolgu ve protetik yapılar,

* Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler.

TEDAVİ NASIL YAPILIR?

* İlk önce yapılacak olan lokal anestezi ile tüm işlem boyunca hiçbir ağrı hissetmemeniz sağlanır.

* Daha sonra dişin köklerindeki sinir dokusu alınıp kök kanalları temizlenip şekillendirilir.

* En son olarak da kök kanalları doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulup, üstüne daimi dolgu yapılıncaya kadar dişi koruyacak bir geçici malzeme konur.
Top