warning: Creating default object from empty value in /home/icom/domains/ihya.com/public_html/saglik/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Domuz gribi salgını

Posted by Arif

Grip salgını 6 ay ile 1.5 yıl arasında devam eder, dolayısıyla 1.5-2 yıl içinde herkes ya aşıyla, ya temasla domuz gribi virüsü ile karşılaşacak denildi.

Samsun İl Sağlık Müdür Yardımcısı, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Erdinç Özoğlu, domuz gribiyle ilgili panik havası yaratıldığını, en ufak soğuk algınlığı belirtisinde insanların hastanelere yığıldıklarını söyledi.

Samsun'da özellikle çocuk polikliniklerine başvuru sayısında artış olduğunu bu nedenle Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi acil servisine takviye yapılarak poliklinik sayılarının artırıldığını belirtti.

Domuz gribi salgınının başladığını ve bu nedenle artık yalnızca yatan hastalardan numune aldıklarını bildiren Özoğlu, şu andaki grip vakalarının yaklaşık yüzde 98'inin Domuz gribi olduğunu vurguladı.

“BULGULAR NORMAL GRİPTEN ÇOK FARKLI DEĞİL”

Şu anda domuz gribinin bulgularının normal gripten çok farklı olmadığının altını çizen ve birçok kişinin bu hastalığı ayakta geçirdiğini belirten Özoğlu, şunları kaydetti:

Posted by Arif

Domuz gribi aşısı nedeniyle tartışmalar sürerken Sağlık Bakanı Recep Akdağ aşı hakkında merak edilen soruları cevapladı:

Şu ana kadar Domuz gribi aşısı yüzünden hayatını kaybeden var mı?
Dünyada da Türkiye’de de yok.

Peki Türkiye’de son 25 günde (25 Ekim-19 Kasım) domuz gribinden ölenlerin sayısı kaç?
93.

Ya hastalananların sayısı?
Kesin sayı konuşmak mümkün değil, ama şu anda bir milyona ulaşmış olabilir. Ve onlardan da yoğun bakımda, solunum cihazına bağlanmış 10’larla ifade edilen hastamız var. Arka plan çok yoğun.

Domuz gribinin ölümden başka sebep olduğu en büyük tahribat nedir?
Guillain-Barre (Giyan Bare) Sendromu. Bazı antikorların sinir hücrelerine saldırması sonucu oluşan bir tür felç.

Aşıdan sonra da Guillain-Barre, yani felç riski yok mu?
Felç, Domuz gribi geçirenlerde yüz binde bir görülüyor. Aşı olanlarda ise milyonda bir. Üstelik onların sebebi de aşı değil, hastanın geçirdiği enfeksiyon olarak tespit edildi.

Şu ana kadar aşı olduktan sonra hayatı risk altına giren bir vaka var mı Türkiye’de?
Yok.

Aşı yüzünden en çok aldığınız şikâyet hangisi?

Domuz gribi aşısı konusundaki tartışmalar sürerken aileler de çocuklarını koruma konusunda endişeli.

"Çocuğum hasta. Hekimimiz "büyük olasılıkla 2009 H1N1 (Domuz) Gribi" olduğunu söylüyor. Ancak test yapılmadı, emin değiliz. Peki bu durumda H1N1 aşısı yaptırmalı mı, yaptırmamalı mıyım?" Anadolu Sağlık Merkezi'nden Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı bu sorunun cevabını açıklıyor.

Bu sıralar özellikle okul dönemindeki çocuk anne-babalarının en merak ettiği soru…

Domuz (H1N1) gribi salgını devam ederken okulların ailelere gönderdiği aşılanma belgeleri ebeveynlerin kafasında soru işareti oluşturuyor. Birçok anne baba aşı yaptırıp yaptırmamak konusunda kararsız kalıyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Tıbbi Direktörü, Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, salgının giderek artacağına ve en etkili korunma yolunun ise aşılanma olduğuna işaret ediyor.

Merak edilen bir başka nokta, bu dönemde yaşanan tüm griplere Domuz gribi olarak yaklaşılması. Peki bu durumda gribal enfeksiyon geçirenlerin aşılanması gerekiyor mu, gerekmiyor mu?

Posted by Arif

Domuz gribi salgınının şiddetini artırdığı kış aylarında kullanılan klimaların temizliğine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) İklimlendirme Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Müjdat Şahan, H1N1 virüs partiküllerinin yaklaşık iki saatlik süre içinde havada asılı kalarak yayılmayı hızlandırdığını belirtti. Hava dolaşımının olması halinde virüsün asılı kalma süresinin sirkülasyon hızına da bağlı olarak 15 dakikaya inebildiğini söyleyen Şahan, “Havanın hareketi açısından klimaların kullanılması gerekiyor. En yüksek fan hızında çalıştırılırsa virüsün yaşam süresi kısalıyor. Diğer yandan ortama yayılan virüslerin diğer insanlara yayılmasını kolaylaştırdığı için klimalar sakıncalı bulunuyor. Burada klimaların düzenli temizliği ve profesyonel servis desteği önem kazanıyor” dedi.

Posted by Arif

Türkiye'de domuz gribine ilişkin her 100 kişiden 30'unda salgının öngörüldüğü ve domuz giribi aşısının yan etkilerinin abartıldığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ercan Bal, Türkiye'de domuz gribine ilişkin her 100 kişiden 30'unda salgının öngörüldüğünü söyledi. Dr. Ercan Bal, Domuz gribi aşısının yan etkilerinin ise abartıldığını, zararlı olduğuna yönelik görüşlerin de doğru olmadığını söyledi.

H1N1 Domuz gribi salgını ve aşısı, Uluslararası Hasta Hakları Kongresi'nde akademik olarak tartışmaya açıldı.

Kongrede Sağlık Akademisyenleri Derneği Başkanı ve Başkent Üniversitesi Hastaneleri Kalite Koordinatörü Prof.Dr. Seval Akgün'ün oturum başkanlığında ‘İnfluenza A Pandemisiyle Savaş ve Mesleki Ahlak' konulu panelde Domuz gribi salgını ve aşısı tartışıldı.

Posted by Serrâ

Domuz gribi salgını ve aşısı konusunda tartışmalar sürerken; risk grubunda olmayanlar bile domuz gribinin zatürreye çevirip ölüme neden olacağı uyarıları üzerine zatürre (pnömokok) aşısı vurdurdu.

Piyasada zatürre aşısının kalmadığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Herkes kendisi, ailesi, çocukları için önlem peşinde. Geçen yıl Türkiye'ye 120 bin doz zatürre aşısı gelmiş, tamamı satılmamıştı. Bu yıl 200 bin doz geldi, 65 bini İzmir'de haftalar öncesi de bitti, risk grubundakilere aşı kalmadı. Panikten çılgınca şeyler yaşanıyor” dedi. Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş da Domuz gribi aşının gereksiz olduğunu öne sürüp, aslında zatürre aşısının yapılması gerektiğini öne sürmüştü.

Domuz gribi konusunda insanlar kime inanacağını şaşırırken, geçtiğimiz günlerde Domuz gribi ve aşısı konusunda görüşlerini açıklayan eski Sağlık Bakanı, MHP Kırıkkale Milletvekili Doç. Dr. Osman Durmuş, aşı olmayacağını, ailesini de aşılattırmayacağını söylemişti. Durmuş, zatürre hastalığından ölümlere ve zatürre aşısının önemine dikkat çekmişti. Bakan Durmuş'un eski bir Sağlık Bakanı olarak yaptığı bu uyarılar, domuz gribinden korunmak için önlem arayanlarda etki yaptı.

Posted by Arif

Sağlık Bakanlığı, domuz gribinden ölenlerin sayısının 21'e yükseldiğini açıkladı.

Domuz gribi salgını tüm yurtta hızla yayılırken her gün yeni bir ölüm haberinin gelmesi vatandaşı korkutuyor. Sağlık Bakanlığı'nın bugün yaptığı açıklamada; halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen Pandemik grip (H1N1) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 21'e yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, “Pandemik grip nedeniyle çeşitli illerde tedavileri sürdürülen hastalarımızdan 21 yaşında bir erkek ve 11 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere iki vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bu vefatlarla beraber Pandemik gripten kaybedilen vatandaşlarımızın sayısı 21 olmuştur.” denildi.

Samsun’da 4 kişi domuz gribi

SAMSUN’da yüksek ateş şikayeti ile tedaviye alınan 2'si çocuk 4 kişide domuz gribi virüsü saptandı.

Posted by Arif

Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nın ardından Domuz gribi aşısı konusunda "Aşı konusu zorla olmaz'' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu iş öyle cebren olmaz. İsteyen olur, istemeyen olmaz. Zaten bu konuda oteriteler de ikiye ayrılmış durumda."

Başbakan'ın bu sözleri bomba gibi düşerken grup toplantısının ardından hurriyet.com.tr'nin "Sayın Başbakan, siz aşı olacak mısınız?" sorusuna karşılık, "Ben aşı olmayı düşünmüyorum" yanıtını verdi.

BAŞBAKAN DA AŞI OLACAK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen hafta Akşam gazetesi'ne yaptığı açıklamada, aşının güvenli olduğunu vurgulayarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aşılanacağını ve "Sadece Başbakan değil, hastalığı erken kapma riski olan memurları ve yöneticileri aşılayacağız." demişti.

Domuz gribine karşı kullanımı yaygınlaşan maskenin etkinliğini artırmak için bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor.

Erkeklere tıraş olduktan sonra maske takmaları, maskenin bir kişi tarafından kullanılması ve başkasıyla paylaşılmaması tavsiye ediliyor.

3M Türkiye firması yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Domuz gribi salgınının başlamasının ardından maskeye olan talep arttı.

Fabrikalarındaki üretimin yüzde 80 arttığını ifade eden şirket yetkilileri, maskelere diğer ülkelerden de yoğun talep olduğunu belirtti.

Talepleri karşılamak için üretimlerini 2 kat artırmayı planladıklarını dile getiren yetkililer, maske üretimi yapan diğer firmaların da yoğunluk yaşadığını söyledi.

Maskelerin kullanımı konusunda vatandaşların dikkatli olmasını isteyen yetkililer, bir maskeyi sadece bir kişinin kullanması ve başkasıyla paylaşmaması gerektiğini belirtti.

Astım hastalarının maske kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini vurgulayan yetkililer, şu açıklamalarda bulundu:

Posted by Arif

Domuz gribi salgın halinde devam ediyor. Ama birçok kişi hastalıkla karşılaştıklarında ne yapacaklarını hala bilmiyor.

Domuz gribi korkusu tüm yurtta hızla yayılırken insanlar bu panik karşısında ne yapacağını bilemiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, panik yapmaya gerek olmadığını ve hızlı hareket etmek gerektiğini söylüyor. Bu dönemde ortaya çıkan grip vakalarının yüzde 90’ına Domuz gribi tanısı konduğunu ve kontrol altında tutulduğunu söyleyen Dr. Hakko, domuz gribinin öldürücülüğünün düşük olduğuna ve mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğine dikkat çekiyor.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

• 39-40 dereceye varan ateş
• Kuru öksürük,
• Vücudun geneline yayılan kas ve eklem ağrısı
• Bazı kişilerde boğaz ağrısı ve burun akıntısı
• Yorgunluk

Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor.

Bu belirtiler varsa nasıl hareket etmek gerekiyor?

Posted by Arif

Türkiye'de domuz gribi nedeniyle ölenlerin sayısı 9'e yükseldi. Bugün Şanlıurfa'da 4 yaşındaki bir kız çocuğunun domuz gribinden ölümünün ardından İstanbul'da 13 yaşında bir kızın virüsten hayatını kaybettiği açıklandı. Bu ölüm İstanbul'da domuz gribinden ilk ölüm olma özelliği taşıyor. Ankara'da da 65 yaşında bir kadın virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Bakanlıktan "Ankara’da Pandemik grip nedeniyle tedavisi devam eden ve altta yatan kronik hastalığı olan 65 yaşında bir bayan vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bu vefatla beraber Pandemik gripten kaybedilen vatandaşlarımızın sayısı 9 olmuştur.

2 yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime müracaat etmeleri gerekmektedir.

Bunların dışındaki kişilerde grip belirtileri ortaya çıktığında evlerinde istirahat etmeleri, ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 3 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusma şikâyetlerinden biri olan vakaların beklemeden doktora müracaatları büyük önem taşımaktadır. " uyarısı yapıldı.

Şanlıurfa'da da 1 çocuk ölmüştü

Posted by Arif

Domuz gribi virüsünün genellikle zayıf bünyeleri seçtiği ve başlayacak aşı çalışmalarıyla domuz gribinin kontrol altına alınacağı belirtildi.

Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün öldürücü gücünün çok zayıf olduğunu belirten Ankara'nın Çubuk İlçesi'ndeki Halil Şıvgın Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ziya Albayrak, “Ancak bu virüs, hızla yayılır. Genellikle çoçuklara, gençlere, hamilelere, şeker ve kalp hastalarına musallat olur. Bu virüs genellikle zayıf bünyeleri seçiyor. Önüzdeki günlerde başlayacak aşı çalışmaları ile domuz gribinin kontrol altına alınacağına inanıyorum” dedi.

Başhekim Ziya Albayrak, “Domuz gribi konusunda yaşanan paniğin gerçek nedeni, hızlı hareket eden virüsün, ağır hareket eden ölümcül kuş gribi virüsünün birleşmesi bir melez virüsün ortaya çıkabileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Posted by Arif

İl genelinde bugüne kadar tümü yurtdışından tatile gelen 112 kişinin domuz gribi şüphesiyle tedaviye alındı.

İl Sağlık İl Müdürü İbrahim Çetin, kentte 530 bin kişiye domuz gribi aşısı yapılacağını belirtti.

Domuz gribi vakasının ortaya çıktığı ilk günden itibaren Antalya'da alınan önlemler, görülen vakalar ve önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalara ilişkin olarak Antalya Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Sağlık Müdürü İbrahim Çetin ve Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da katıldı. Panik ve korkudan uzak durulması çağrısında bulunan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, bunun sosyal bir durum olduğunu ancak akıl tutulmasına yol açması halinde asıl tehlikenin o zaman oluşacağı uyarısında bulundu. Domuz gribinin tanısı yapılmış ve tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu kaydeden Vali Yüksel, nisan ayında ilk olarak Meksika'da görülen hastalığa karşı son derece dikkatli ve iyi bir şekilde tedbirlerin alındığını söyledi. Antalya'da ilk şüpheli vakanın 24 Haziran'da görüldüğünü belirten Vali Yüksel, şunları söyledi:

Posted by asya

Önümüzdeki günlerde domuz giribi vakası sayılarının artacağı öngörülüyor. Peki okul çağındaki çocukları bu tehlikeden uzak tutmanın bir yolu var mı?

Türkiye’nin dört bir yanından domuz giribi vakası haberleri geliyor. Yetişkinler nispeten korunma yollarını öğrenseler de özellikle anne babalar okula giden çocukları için endişe ediyorlar.

Memorial Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin anne babalar tavsiyelerde bulunuyor.

Çocuğunuz domuz gribi aşısı olmalı mı?

Daha önce izlenmiş olan grip pandemilerinde (Salgın bir hastalığın kıta düzeyinde çok geniş bir alana yayılması) ve gribin yoğun olarak görüldüğü dönemlerde yapılan araştırmalardan elde edilen morbidite (hastalık oluşması) ve mortalite (ölümle sonuçlanma) bilgilerine dayanarak, okul çağındaki çocukların grip açısından özel bir risk grubu oluşturduğu kabul edilmiştir.

Posted by asya

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, mevcut antiviral ilaçların yeni grip virüslerine karşı etkili olmasının tedavide önemli bir avantaj sağladığını, ancak bu ilaçların mutlaka sağlık personeli tarafından reçete edilmesi halinde kullanılması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Kurulu üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi de olan Usluer, direnç geliştireceği için antivirallerle korunmanın birincil hedef olarak asla düşünülmemesi gerektiği uyarısında da bulundu.

Posted by asya

Çocuğunuz domuz gribi olduysa ne yapacağınızı, hangi belirtilerde acilen sağlık kuruluşuna gitmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Okulların açılmasıyla birlikte yayılma riski daha da artacak olan domuz gribi ile birlikte mevsimsel grip salgınına karşı veliler ile birlikte okulların hazırlıklı olarak işbirliği yapması önem taşıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sesin Kocagöz, çocukların bu virüsleri erişkinlere göre daha çok yaydıklarını, bu nedenle hastalığın yayılmasının önlenmesinde temizliğin büyük rol oynadığını belirtiyor. Ayrıca kalabalık ve havasız ortamlar risk oluşturduğu için mümkün olduğunca bu tür ortamlardan uzak durmak gerekiyor ve kapalı alanların sıkca havalandırılması önem taşıyor.

Prof. Dr. Sesin Kocagöz, çocukların acilen sağlık kuruluşuna götürülmesini gerektiren belirtileri ve yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

Yakınmalarının artması
Hızlı veya zor nefes alma
Vücutta solgunluk ya da morarma
Beslenememe
Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
Huzursuzluk
Ateşle beraber döküntü görülmesi

Bu durumlar ortaya çıktığında en yakın sağlık merkezi aciline başvurun.

Posted by Serrâ

Uzmanlardan domuz girbi uyarısı...

Bakteriyoloji ve İnfeksiyon uzmanı Yard. Doç. Dr. İbrahim Erayman, domuz gribinden korunmak için tren, tramvay ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarına zaruri olmadıkça binilmemesini önerdi. Erayman, , kalabalık ortamların virüsün hızla yayılmasına katkı yaptığına dikkat çekti.

Amerika kıtasından dünyaya yayılan domuz gribi, toplum sağlığını tehdit ediyor. Hastalıkla mücadele için birçok tedbir alınırken yetkililer, solunum ve temasla bulaşabilen hastalıktan korunmak için zaruri olmadıkça kalabalık ortamlara çıkılmamasını, tramvay, otobüs, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanılmamasını öneriyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, kalabalık alanların risk taşıdığını belirterek vatandaşları uyardı.

Posted by Serrâ

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi salgını tehlikesine karşı alarma geçti.

Aşı yapılmazsa 5 bin 300, yapılırsa 400 kişinin yaşamını kaybedeceği belirtilerken, grip virüsünün zaman içinde kimlik değiştirdiği, bugüne kadar dünyada 4 bin 100 kişinin bu virüs nedeniyle öldüğü bilgileri endişe yarattı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi de konuyla ilgili olarak gerekli önlemlerin alınması konusunda harekete geçti. Prof.Dr. Çağrı Büke tarafından yürütülecek bir kampanyayla İzmirli'lerin bilgilendirileceği belirtildi.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite öğrencilerine domuz gribi aşısı vurulması için Sağlık Bakanlığı'na bir yazı göndereceklerini, ancak üniversitelerin tatil edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Üniversite öğrencilerine domuz gribi tatili yok ama aşısı var.

Yüksek öğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr Yusuf Ziya Özcan, domuz gribi nedeniyle üniversitelerde eğitime ara verilmeyeceğini ancak öğrencilere aşı yapılacağını belirtti.

Katıldığı bir toplantı sonrası habercilerin sorularını cevaplayan Özcan, Sağlık Bakanlığı'ndan üniversitelerin de aşılanması konusunda talepte bulunacağını söyledi.

YÖK Başkanı, domuz gribi nedeniyle üniversitelerin tatil olması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını ifade etti.

Kendisinin de yorgunluktan ötürü grip olduğunu ancak bunun domuz gribi olmadığını belirten Özcan, Bilkent ilköğretim okulunda okuyan oğlunda ise herhangi bir grip rahatsızlığının olmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, domuz gribi nedeniyle Türkiye genelinde 30 Ekim Cuma günü, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarıyla yaygın eğitim kurumları, özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezlerini 1 gün süreyle tatil etti.

Böylece 29 Ekim tatiliyle birlikte okullar 4 gün tatil olmuş olacak ve dezenfeksiyon çalışmaları yapılacak.

Eğitimler televizyondan canlı şekilde sürdürülecek! Yarından itibaren televizyondan eğitim başlıyor.

Ortak basın toplantısı düzenleyen Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ve TRT Genel Müdürü ortak basın toplantısıyla önlemleri açıkladı.

Bakanlıklar ile TRT arasında protokol imzalandı; tören TRT dışındaki basın yayın kuruluşlarına duyurulmadı.

Nimet Çubukçu'nun yaptığı açıklamaya göre, televizyondan eğitim hafta içi sabah saat 07.00 ile 14.00 arasında yapılacak.

TRT 3 üzerinden canlı yayınlanacak dersler, salı günleri siyasi partilerin meclisteki grup toplantıları nedeniyle sabah 10.00'da sona erecek.


Son yorumlar