YENİ ÖSS SİSTEMİ

YENİ ÖSS SİSTEMİ

21 Temmuz 2009 Genel Kurul Kararı

Yükseköğretim Genel Kurulunun üniversiteye giriş sınavlarına dair almış olduğu 29 Ocak 2009 tarihli ve 2009.2.67 sayılı Kararına ek olarak; yapılan sınavlardan alınan puanlara göre yükseköğretim programlarına yerleştirilme ile ilgili aşağıdaki hususlarda karar verildi.

1. “Yükseköğretime Geçiş Sınavı” ile “Lisans Yerleştirme Sınavı”ndaki ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde en büyüğü 500, en küçüğü 100 olan puanlara dönüştürülür.

2. Yükseköğretim Genel Kurulunun 06.09.2002 tarihli ve 2002.8.103 sayılı Kararı ile kabul edilen “Ortaöğretim Başarı Puanı ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları Hesaplama Yönergesi”nde kabul edilen “50-100” puan aralığı “100-500” olarak değiştirilmiştir.

3. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında “Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları” “0.15” katsayısı ile çarpılır.

4. Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde, “Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları”nın “0.06” ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değer, üçüncü maddeye göre hesaplanan yerleştirme puanına eklenir.

5. Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için, bir LYS puan türünün yanı sıra bir de YGS puan türü belirlenir. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın adayların bu programlara yerleştirilmesinde bu iki türden puanlarının büyük olanı esas alınır.

6. Test yöntemiyle yapılacak olan YGS ve LYS sınavlarında alanlara göre soru dağılımı şu şekilde belirlenmiştir.



7. YGS’nin süresi 160 dakika, LYS-1 ile LYS-3’ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ile LYS-4’ün sınav süresi 135 dakika olarak belirlenmiştir.

8. LYS-5’ın soru sayısı 80, süresi 120 dakika olarak belirlenmiştir.

9. YGS sonucu olarak altı ayrı puan türü belirlenmiştir. Bu puan türlerinden herbirinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları, aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.



10. LYS’nin MF, TM, TS ve Dil puan türü gruplarının her birinde birden fazla puan türü oluşturulmuştur. LYS puan türleri ve her puan türünde YGS ve LYS testlerin yüzde olarak ağırlıkları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

a) Matematik-Fen (MF) grubundaki puan türleri ile her bir puan türünde YGS ve LYS testlerinin yüzde olarak ağırlıkları:



b) Türkçe-Matematik (TM) grubundaki puan türleri ile her bir puan türünde YGS ve LYS testlerinin yüzde olarak ağırlıkları:



c) Türkçe-Sosyal (TS) grubundaki puan türleri ile her bir puan türünde YGS ve LYS testlerinin yüzde olarak ağırlıkları:



d) Yabancı dil grubundaki puan türleri ile her bir puan türünde YGS ve LYS testlerinin yüzde olarak ağırlıkları:



11. Önlisans ve Lisans puan türlerinin programlara göre dağılımı şu şekildedir:

a) Lisans Programlarının 2010-ÖSYS Puan Türleri

b) Önlisans Programlarının 2010-ÖSYS Puan Türleri
Top