Sonbaharda kalp hastalıkları 3 kat artıyor

Sonbaharda kalp hastalıkları 3 kat artıyor

Sonbaharda hava sıcaklığının azalması, kalp damarları başta olmak üzere tüm damarlarda büzüşmeye ve kan basıncında artışa neden oluyor. Bu durum da kalbin yükünü artırıyor.



Kalp damar hastalıklarına yakalanma oranı her geçen gün artıyor. Öyle ki biyolojik bir neden olmamasına rağmen ülkemizde koroner kalp hastası sayısı her yıl yüzde 4,7 oranında yükseliyor. International Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl, özellikle de yaz aylarını geride bıraktığımız bu günlerde kalp damar hastalıkları görülme oranı yaklaşık 3 katına çıktığını söyledi.

Bunun nedenini sonbaharda hava sıcaklığının giderek düşmesi olarak açıklayan Dr. Açıl, “Bu da kalp damarları başta olmak üzere tüm damarlarda büzüşmeye ve kan basıncında artışa neden oluyor. Kan basıncındaki artış kalbin iş yükünü artırıyor. Ayrıca kandaki pıhtılaşma da hızlanıyor. Bu nedenlerden dolayı göğüs ağrısı ve kalp krizi bu mevsimde çok daha fazla görülüyor. Beslenme düzeninde, yaşam şartlarında ve insan psikolojisinde sonbahar döneminde meydana gelen değişimler de kalp hastalıklarının oluşumunu hızlandırıyor. Özellikle bu günlerde kalp sağlığınızı korumak için kendinizi ekstra özen göstermeniz gerekiyor” uyarısında bulundu.

Doç. Dr. Tayfun Açıl, kalp sağlığını tehdit eden unsurlara dikkat çekti ve dikkat edilmesi gereken noktaları 9 başlık altında topladı. İşte o öneriler:

1- KENDİNİZE ÖZEL SONBAHAR DİYETİ UYGULAYIN
Sonbaharda yaz aylarına oranla çok daha yüksek kalori içeren besinler tüketiliyor. Bu durum da ister istemez kilo alımını hızlandırıyor. Birden ve fazla miktarda alınan kilolar kan basıncında ve kan şekerinde yükselişe, dolayısıyla da kalp hastalıklarına neden oluyor. Sağlıklı bir kalp için yaz sonrasında, beslenme düzeninize dikkat etmeniz ve kilo almamanız gerekiyor.

2- ÇOK SOĞUK HAVALARDA KAPALI ORTAMLARDA SPOR YAPIN
Havaların soğumasıyla birlikte bu dönemde yaza oranla çok daha az spor yapılıyor. Spor aktivitelerinin azalması da vücut ağırlığında artışa neden oluyor. Hava çok soğuk olsa bile sporu hayatınızdan çıkartmayın. Yalnız spor için dış mekanlar yerine kapalı ortamları tercih edin. Özellikle tok karnına ve soğuk havada ağır egzersizler yapmayın. Günde en az 30 dakikanızı egzersize ayırın.

3- GRİP VE ZATÜRRE AŞISI OLUN
Sonbaharda kapalı ortamlara girişle birlikte solunum yolu hastalıkları da artıyor. Solunum yolu enfeksiyonları kalp hastalıklarını tetikliyor. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde çok kalabalık ortamlara girmeyin, ellerinizi sık sık yıkayın. Solunum yolu enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka grip ve zatürre aşılarını yaptırın.

4- DEPRESYONA KARŞI ÖNLEM ALIN
Günlerin kısalıp, gecelerin uzadığı bu mevsimlerde depresyon gibi ruhsal hastalıklar artış gösteriyor. Bu da kalp damar hastalıklarını tetikleyebiliyor. Depresyondan kaçınmak için mümkünse gün ışığına çıkın ve spor yapın. Depresyon durumunuz çok belirgin hale geldiği takdirde ise mutlaka psikiyatri uzmanına başvurun.

5- KALP HASTASIYSANIZ KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN
Kalp hastasıysanız ilaçlarınızı ihmal etmeyin. Soğuk mevsimlerde damarlardaki büzüşmeye bağlı olarak kan basıncı artabiliyor. Bu nedenle kan basıncı kontrollerinizi yaptırın ve gerektiği takdirde doktorunuzun önerisiyle ilaç dozunu ayarlayın.

6- KIYAFET SEÇİMİNİZE DİKKAT EDİN
Vücut ısısında ani değişimler göğüs ağrısı ve kalp krizini tetikleyebiliyor. Bu nedenle özellikle ani ısı farklarının yaşanması durumunda kıyafet seçiminize dikkat edin. Vücut ısısını koruyacak şekilde giyinmeye özen gösterin.

7- SİGARAYI BIRAKIN
Soğuk havalar damarların büzüşmesine neden oluyor. Sigara içtiğiniz takdirde ise bu büzüşme daha da artıyor. Bu nedenle de kalp krizi riski belirgin bir şekilde artıyor. Sağlığınız için sigarayı hayatınızdan çıkartın.

8- ALKOL KULLANMAYIN
Alkol, damarları genişleterek vücut ısısının düşmesine ve kan basıncında ani değişimlere neden oluyor. Sonuç olarak da alkol kalp krizi geçirme riskinizi artırıyor.

9- SONBAHARDA KALBİNİZİ KONTROL ETTİRİN
Mevsim değişimleriyle birlikte kalp damar sistemi üzerinde birtakım önemli değişimler gözleniyor. Bu da kalp damar hastalıklarına bağlı istenmeyen olayları tetikleyebiliyor. Mevsim değişikliklerine sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmek için, özellikle 40 yaş üstündeki erkekler ve 50 yaş üstündeki kadınların mutlaka bir kardiyolog tarafından muayene ve tetkik edilmeleri gerekiyor.
Top