Beslenme ve Diş Sağlığı
Ağız ve diş sağlığı iyi bir beslenmenin göstergelerinden biridir. Amerikan Diyetisyenler Derneği ve Diş Hekimleri beslenme tavsiyeleri ile ağız sağlığını korumanın mümkün olabileceği görüşündeler ve hastalarına bu konuda özel beslenme eğitimi veriyor ve tavsiyelerinde bulunuyorlar. Diyetisyenler ve diş profesyonelleri birlikte çalışmalar yapıyorlar. Çalışmalar gösteriyor ki diş sağlığını etkileyen birçok etmen olabilmesine rağmen beslenme bu konuda önemini her zaman koruyor.Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü önerileri diş sağlığı önerileri ile örtüşüyor bu da bize bir kez daha doğru beslenmenin önemini gösteriyor.
Dikkat edilmesi gerekenler:
• Sert kabuklu meyveler küçük parçalar halinde doğranmış olarak yenilmeli ısırılmamalı( elma veya havuç gibi)
• Patlamış mısır ve cipslerden uzak durulmalı yenilmesi halinde hemen diş fırçalanmalı
• Sert ekmekli sandwıchler küçük lokmalar halinde yenilmeli diş etine zarar vermekten kaçınılmalı
• Diyet kalitesinin düşüklüğü ve yetersiz beslenme de diş kaybını arttıran başka bir nokta bu sebeple özellikle kalsiyum ve fosfordan zengin besinlerin tüketimine diş sağlığı için önem verilmeli
Çürüklerin nedenleri nelerdir? Dişlerinizi nasıl koruyorsunuz. Yıllardır yenilen şekerli besinler ile diş çürükleri arasında bir bağlantı olduğu bilinmektedir. Ancak diş çürüklerinin gelişmesi ve gelişmemesi birçok faktöre bağlıdır. Genetik özellikler, tükürük miktarı ve akışı önemli faktörler arasındadır.
Bakteriler ağzınızda oluşan görünmeyen bir film olan diş plağı içerisinde bulunur; diş yüzeyine ve diş eti çizgisi boyunca yapışır.
Çürük oluşum süreci, karbonhidratların (şeker ve nişasta) asit yapmak üzere ağzınızda ki bakterilerle karışması sonucu başlamaktadır. Ağzınızda bakterilerin oluşturduğu asitler diş minesini aşındırarak diş çürüklerine neden olur.
Diş çürüğüne karşı oluşturulacak ilk savunma, plağın fırçalama ve diş ipi ile temizlenmesi ve besinin ağızda bekleme süresinin sınırlandırılmasıdır. Yemek sonrası su içmek, yiyecek parçacıkları ve şekerlerin ortamdan uzaklaştırılmasına ve ferahlamaya yardımcı olur. Ancak bu uygulamalar ağzınızda ki bakterileri azaltmaz.
Peki bazı besinler diğerlerine göre daha mı fazla diş çürüklerini artırır? Burada önemli olan ne sıklıkla ve ne kadar süre ile dişlerinize temasta olduğudur. Öğün aralarında ne kadar sık karbonhidratlı besin tüketirsiniz. Sert şekerlemeler veya pestil türü emerek uzun sürede tüketilen besinler bakterileri daha çok besler. Gerçekte karamel gibi yapışkan besinler ağızda ekmek veya cipsten daha hızlı çözünür ve ağzı daha hızlı terk eder.
Birkaç öneri!
*Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve günlük bakımını yapın.
*Düzenli olarak diş hekiminize kontrole gidin.
*Peynir, süt, elma ve havuç gibi besinlerin içeriğindeki bazı maddeler, ağızdaki asit miktarını azaltıyor, diş çürüklerinin önüne geçiyor...
* Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir. Peynir, ayrıca tükrük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır.
* Süt, içeriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş çürüklerini engellemektedir. Ancak, süte katılan şeker çürük riskini artırır.
* Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.
* Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı olur.
* Şekersiz veya xylitol, karbamid, bikarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat içeren sakızlar da tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır ve diş çürümelerini engeller.
Son yorumlar
- Sendeki başka bir problem.
5 yıl 46 hafta önce - Acayip iyi
5 yıl 46 hafta önce - Merhaba aynısı banada oluyor
5 yıl 46 hafta önce - endokrin sistem
5 yıl 46 hafta önce - Nörolojik Hastalık
5 yıl 47 hafta önce - At nalı
5 yıl 47 hafta önce - Bende 13 yaşındayım ve aynı
5 yıl 50 hafta önce - Merhaba ben nöropatik ağrı
5 yıl 51 hafta önce - Merhaba ben nöropatik ağrı
5 yıl 51 hafta önce - Merhaba dediğiniz formulle
5 yıl 51 hafta önce
diş sağlığı
ben dişlerimi fırçaladığımda hep etim kanıyor diş fırçamı daha 2 gün önce aldım ama yine de kaniyo
Çok güzel ellerinize sağlık
Çok güzel ellerinize sağlık da resim olsaydı daha iyi olmazmıydı ??
ödev
inşlah doru çıkar öğretmenim proje verdi tşk
güzel :-*
güzel :-*
beslenme ve diş sağlığı
çok uzun biraz kısaltın
tşk
saoLun arkadasLar ödewimi yapabiLdim
Yeni yorum gönder